















DRAFT – PROGRAMME

13th Regional Stakeholder Forum Data Sharing for Transparency and Trust

5 October 2023, Luang Prabang, Lao PDR (in-person & broadcast live)

Hotel name: Pullman Luang Prabang Room: Nam Khong Ballroom

Joining our livestream at one of the MRC's social media platforms: Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube

5 October 2023		
08:00	Registration opens	
Session 1: Welcome		
08:30	 Welcome remarks by H.E. Mme Siriphone Souphanthong, Vice Governor of Luang Prabang Province – (5 min) 	
	☐ Welcome remarks by Dr Anoulak Kittikhoun , Chief Executive Officer, MRC Secretariat – (5 min)	
	 Opening remarks by H.E. Mr Chanthanet Boualapha, Vice Minister of Natural Resources and Environment, and Alternate Member of the MRC Council for Lao PDR – (10 min) 	
08:50	Setting the scene, expectations, recap/actions from the last Forum, and overview of the forum – by Mr Sopheak Meas, Stakeholder Engagement Specialist, MRC Secretariat – (10 min)	
Session 2: Adaptation to the changing flow regime of the Mekong River		
09:00	Findings from the First Phase of the MRC-LMC Joint Study: Changing patterns of hydrological conditions of the Lancang-Mekong basin and adaptation strategies – by Dr Zhang Wenhai, Senior Engineer, LMC Water Center and Dr Sarann Ly, Chief Hydrologist, MRC Secretariat – (30 min)	
9:30	Clarifying questions from the floor (20 min)	
09:50	Coffee break	
Session 3: Und	Session 3: Understanding the State of the Mekong Basin	
10:20	State of the Basin Report 2023: What are some of the early findings on environmental, social, economic, climate change, and cooperation dimensions? — by Dr Pinida Leelapanang Kamphaengthong, Chief Environment Management Officer, MRC Secretariat — (20 min)	
10:40	Facilitated group discussion in each dimension – (80 min)	

















12:00	Lunch break	
13:15	State of the Basin Report 2023 – Continued	
	 Reflection panel on the recommendations – facilitated by Dr Pinida Leelapanang Kamphaengthong, Chief Environmental Management Officer, MRC Secretariat – (45 min) 	
	Panellists 1. Ms Sarah Quinzio, Deputy Director, Regional Environment, Science, Technology, and Health	
	Office, East and Southeast Asia, US Department of State 2. Mr Veerawit Tianchainan Chief of Party, USAID Mekong for the Future, WWF Greater	
	Mekong	
	 Dr Thanapon Piman, Senior Research Fellow, Stockholm Environment Institute Mr Oudom Ham, Policy Coordinator, Mekong Water Governance, Oxfam 	
Session 4: Mekong Hydropower Projects and Regional Planning		
14:00	Preliminary results from the Xayaburi hydropower sediment and fish monitoring – by Dr Michael Eric Raeder, Deputy Managing Director – Engineering, CK Power Public Company Limited – (15 min)	
14:15	Clarifying questions from the floor (10 min)	
14:25	Joint Action Plan for the Luang Prabang Hydropower Project: Project development and recommendations implemented based on the JAP – by Mr Knut Sierotzki, Vice President, Hydropower Asia AFRY (Thailand) Ltd – (15 min)	
14.40	Luang Prabang Heritage Impact Assessment: Information sharing – by Dr Khamtanh Salienkham, Deputy Director General of the Department of Heritage, Ministry of Information, Culture and Tourism; and Mr Andrew Croft, Director CBA Studios, UK–Heritage Impact Assessment Consultant – (10 min)	
14.50	Clarifying questions from the floor (10 min)	
15:00	Coffee break	
15:20	Progress and status of the Prior Consultation Process for the proposed Sanakham and Phu Ngoy hydropower projects, and the Don Sahong extension – by Mr Theerawat Samphawamana, Director of Planning Division, MRC Secretariat – (15 min)	
15:35	Clarifying questions from the floor (15 min)	
15:50	Proactive Regional Planning (PRP): Overview and progress on an ambitious plan to chart a more optimal and sustainable Mekong responsive to climate change and changing conditions – by Mr Sophearin Chea, Chief River Basin Planner, MRC Secretariat (15 min)	
16:05	Clarifying questions from the floor (20 min)	

















Session 5: Closing	
16:25	Forum survey
16:35	Summary of outcomes
16:40	Closing remarks by Dr Anoulak Kittikhoun, CEO of the MRC Secretariat